Ylikunto – mitä se on?

YlikuntoYlikunto -sana on täysin harhaanjohtava, mutta siitä huolimatta sanaa käytetään. Ylikunto tarkoittaa puutteellisesta palautumisesta johtuvaa  ylirasitustilaa. Ylikuntoa voi esiintyä kenellä tahansa, joka harrastaa liikuntaa liian paljon tai liian rankasti suhteessa palautumiskykyyn tai palautumisaikaan. Ylikunto voi siis tulla myös esimerkiksi kuntosalilla kävijälle joka on vasta-alkaja ja treenaa liian innokkaasti.

Ylikuntoa on kahdenlaista: akuuttia ja kroonista. Näistä akuutti ylikunto lienee se yleisempi kuntosaliharrastajilla ja kehonrakentajilla. Ylikunnon oireet voivat olla yksilöllisiä, mutta selvimpiä fyysisiä oireita ovat kohonnut leposyke, unettomuus, ylipirteyden tunne ja suorituskyvyn lasku. Jos heräät aamulla sydän hakaten ylikierroksilla ilman syytä, voi kyseessä olla ylirasitustila. Psyykkisiä ylikunnon oireita ovat mm. masennus, hermostuneisuus ja  jännittyneisyys.

Ylikunto on merkki siitä että et ole palautunut treeneistäsi ja että on syytä levätä. Jos huomaat olevasi ylikunnossa, jätä ainakin viikoksi kuntosalilla käyminen väliin ja keskity siihen, että saat lepoa ja myös ravintoa riittävästi. Ne ovat juuri samoja asioita jotka normaalistikin palauttavat treenistä. Lääkärillä tuskin on antaa sinulle mitään muuta ”ylikuntolääkettä”. Jos taas jatkat treenamista välittämättä ylikunto-oireista, voi ylikunto muuttua krooniseksi ylikuormitustilaksi, josta palautuminen vaatii aikaa muutamasta kuukaudesta vuosiin.